I Pappa Jannes byrålåda

I Pappa Jannes byrålåda dryftas vardagliga ting.

Valfläsk & valfjäsk

Kategori: Iakttagelse

Vet vi vad de politiska partierna står för?
Att ta parti får något innebär att man gör ett val.
När jag gör ett val kan jag göra det av olika anledningar.
För egen vinning eller för ett högre syfte.
våra partier som är valbara i höstens val har alla ett högre syfte med sin politik...
Utom i valspurten när det ska fiskas röster för att få så många mandat som möjligt för att efter valet kompromissa fram beslut som ligger så nära sin politiska ideologi som det går.  
För att lyckas med att genomföra en politik i linje med sin ideologi behöver partierna ta beslut som inte alltid är populära hos gemene man. Dessa beslut pratar man inte om i valspurten av rädsla att förlora röster. Istället lägger man fram valfläsk och kommer med valfjäsk i tron (och i viss mån förhoppning om att jag som väljare ska låta mig luras) att jag ska rösta på just detta parti.
vad blir då resultatet av allt fläsk och fjäsk? Jo en stor del förvirrade väljare som inte får ihop partiets ideologi med fläsk och fjäsk. 
En stor del sommartrötta väljare som bara hör fläsk och fjäsk och lägger sin röst utifrån detta. En betydande del väljare som ligger kvar på soffan på valdagen pga att de genomskådat ALLA partiers fjäsk och vill protestera.
men framför allt många besvikna väljare som inte fick fläsket efter valet (vilket politikerna var väl medvetna om innan valet). 
Men politikerna borde om de vill tjäna befolkninen i detta land på bästa sett ta en kurs i Lean. Dvs ta långsiktiga beslut grundat på ett högre syfte än kortsiktig vinning. 
Detta skulle ge förtroende för politiska partier och väljare som visste vad som partiet egentligen står för och jobbar emot.
Låt oss slippa mer fläsk och fjäsk i sommar!
Låt ert högre syfte med er politik komma till tals! Läs högt ur ert partis partiprogram istället för svartmåla andra partier eller dölja det ni egentligen  står för. Var stolt för dina och partiets åsikter!
Vi väljare är olika, de politiska partierna får ett fördelat mandat utifrån väljarnas olikheter.
rättvist och ärligt!